Laborator de analize medicale Dr. Pitica Mihaela Alice
Home Pregătire pentru recoltare Analize prin CAS Analize suplimentare Certificat Acreditare si Anexa la Certificatul de Acreditare Formular opinii Date de contact ONLINE - Rezultate analize laborator online
Pregătire pentru recoltare

RECOMANDARI PENTRU PACIENTI PENTRU RECOLTAREA ANALIZELOR

  1. Instructiuni generale
    • Pe dosul formularului alb al biletului de trimitere la analize,daca ati fost programat,aveti trecuta ziua si ora programarii. Va rugam frumos sa respectati ora de programare.
    • Pentru recoltarea probelor de sange, se recomanda sa nu mancati minim 4 ore inainte de recoltare, ideal ar fi 12 ore de post alimentar.Va rugam ca inainte de recoltare sa nu consumati ceai cu zahar, suc, cafea cu zahar; aveti voie , daca va este sete, sa beti apa . Daca aveti de facut o analiza legata de dozarea colesterolului/trigliceridelor, un post alimentar (post negru) de 12 ore inainte de recoltare este obligatoriu. Sunt totusi si analize, cum ar fi dozarile hormonale,pentru care nu este necesara respectarea acestei cerinte.
    • Timpul zilei optim pentru recoltare este 7:00 – 11:00 ; sunt analize ( ex. :cortizol) pentru care se fac recoltari si in alte perioade ale zilei
    • Ideal este , ca pe langa repausul alimentar, sa existe si un repaus fizic, asa ca, daca ati venit cu bicicleta sau in mare graba la laborator, este bine sa va odihniti 30 minute inainte de recoltare.
    • Incercati sa fiti cat mai relaxati in momentul recoltarii, stresul din momentul recoltarii modifica rezultatele multor analize.
    • Va rugam sa ne informati daca urmati vreun tratament medicamentos, unele medicamente pot influenta semnificativ rezultatele analizelor ( ex. : antibioticele, paracetamolul, laxativele, antialergicele, etc.)
    • Pentru prevenirea aparitiei echimozelor (vanatailor) dupa recoltare VA RUGAM FRUMOS tineti apasat tamponul, exact pe locul punctiei venoase (intepaturii), cel putin 4 minute si asigurati-va (eventual intreband personalul laboratorului) ca s-a oprit sangerarea inainte de a arunca tamponul.
    • Va rugam frumos sa nu parasiti laboratorul inainte de oprirea sangerarii si sa aruncati tamponul in recipientii cu pedala si capac din laborator destinati pentru aceasta.
    Rezultatele se elibereaza zilnic de luni pana vineri intre 17:00 si 18:00 la sediul unde ati facut recoltarea si sambata intre 8 si 9.
     
  2. Instructiuni pentru recoltarea examenului sumar de urina

    Din prima urina de dimineata urinati direct in recipientul din plastic, cu capac, de unica folosinta, pe care l-ati primit de la laborator, dupa ce in prealabil ati notat corect pe eticheta acestuia numele si prenumele dumneavostra. Umplerea recipentului pana la nivelul dopului este necesara pentru analiza. Aduceti proba la laborator in cel mult 2 ore.
     
  3. Instructiuni pentru recoltarea glicozuriei/proteinuriei/amilazuriei/ionogramei urinare

    Cel mai comod este sa va pregatiti in acest scop la baie un recipient de plastic (ex. o sticla de plastic de 2 litri ramasa de la apa minerala) careia sa-i decupati cu o foarfeca gatul pentru a o face mai larga ; in acest recipient urinati incepand cu ora 6 dimineata pana la ora 6 dimineata a zilei urmatoare.Dupa ce omogenizati continutul , puneti un esantion in recipientul primit de la laborator si scrieti clar si complet numele pe eticheta. Pentru proteinurie/amilazurie trebuie sa comunicati laboratorului care este cantitatea exacta de urina pe 24 ore.
     
  4. Instructiuni pentru recoltarea probelor de scaun
    • pentru examenul coproparazitologic : aceasta analiza se poate face doar din scaun proaspat. Scrieti pe eticheta recipientului de plastic de unica folosinta pe care l-ati primit de la laborator clar si complet numele dumneavostra . Cu lopatica atasata de capacul recipientului recoltati din proba de scaun, din 2-3 locuri diferite, cat un bob de porumb. Aduceti proba la laborator in cel mult 2 ore. Pacientii constipati ar trebui sa bea in dupa-amiaza zilei de dinaintea recoltarii un ceai de musetel concentrat.
    • pentru examenul de digestie : timp de 3 zile inaintea recoltarii sa mancati in fiecare zi si proteine (carne) si dulciuri, grasimi, fructe si legume crude ; pentru recoltare,procedati ca mai sus.
    • pentru determinare antigene de Giardia sau Helicobacter pylori din scaun sau pentru Addler: aceasta analiza se poate face doar din scaun proaspat. Scrieti pe eticheta recipientului de plastic de unica folosinta pe care l-ati primit de la laborator clar si complet numele dumneavostra. Cu lopatica atasata de capacul recipientului recoltati din proba de scaun, din 2-3 locuri diferite, cat un bob de porumb. Aduceti proba la laborator in cel mult 2 ore.
Pentru lamuriri suplimentare,va rugam contactati personalul laboratorului intre orele 11-15.